Ergonomisch advies

Tips en algemene informatie

Je brengt er waarschijnlijk meer tijd door dan je zou willen: je werkplek, thuis of op kantoor. Op deze adviespagina geven we wat algemene informatie hoe je een pc werkplek ergonomisch kan inrichten en bewegingsarmoede voorkomt. Met een aantal basic hulpmiddelen en wat kleine aanpassingen creëer je in een handomdraai een gezonde werkplek en voorkom je houding gerelateerde klachten.

Inspiratie voor comfortabele werkplek

Hoe creëer je een computerwerkplek die inspireert? Dit kun je op diverse manieren realiseren. Laten we beginnen met de mogelijk hebben om af te wisselen. Afwisseling in werkplek, afwisseling in de omgang met collega’s en lichaamshouding bevorderen de inspiratie uit de werkomgeving, samenwerking en gezonde werkhouding.

Een comfortabele bureauwerkplek is niet alleen belangrijk voor werknemers, maar het draagt tevens bij aan de productiviteit. Een goede werkplek is vaak een ergonomische werkplek met een aantal basics die niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische bureaustoel en een zit-sta bureau. Een inspirerende werkomgeving werkt motiverend en verlaagt de stress.

Gegarandeerd een inspirerende werkplek

  • Een goede bureaustoel en in hoogte verstelbaar bureau zijn onmisbaar
  • Planten hebben altijd een positief effect
  • Een ideale werkplek kijkt naar buiten
  • De juiste verlichting onmisbaar op je werkplek
  • Een goed afgeschermde werkplek
  • Voeg ronde vormen toe aan je werkplek
  • Ontspanning en beweging zijn de sleutelwoorden, voeg wat geks toe aan je werkplek. Bijvoorbeeld een zitzak of Deskbike.

10 tips voor gezond beeldschermwerk

Neem regelmatig korte pauzes

Micropauze van een paar seconden kunnen een groot verschil maken. RSI-klachten ontstaan al wanneer de spieren onder een geringe, maar wel voortdurende spanning staan. Die geringe spanning vermindert de doorbloeding van de weefsels. Verminderde doorbloeding vermindert het herstelvermogen van het lichaam en dat bevordert klachten, zoals muisarm, maar ook vermoeidheid. Kleine korte breaks zijn de meest effectieve manier om RSI en andere lichamelijke klachten te voorkomen.

Bonus Laat regelmatig je handen in de schoot vallen en werk daarna weer door. Haal je hand van de muis als je deze niet bedient.

 

Zorg voor optimale fysieke ergonomie.

Pas de werkomgeving aan in plaats van jezelf aan te passen.

Bonus Experimenteer en stel je werkplek zo goed mogelijk in. Plaats muis en toetsenbord dichtbij. Overweeg een compact toetsenbord zonder het cijferblok en bedien de muis binnen schouderbreedte.

 

Maak ‘grote grove bewegingen’, bijvoorbeeld elk uur.

Beeldschermwerk is statisch werk. Maar toch kan, zittend op de stoel, de bewegelijkheid worden vergroot wanneer de benen voldoende bewegingsruimte hebben. Ook rek- en strekoefeningen kunnen zittend op de stoel worden uitgevoerd. Het is nog gezonder om bijvoorbeeld elk uur op te staan voor het maken van een ‘grote beweging’. Een paar minuten stevig bewegen doet wonderen voor lichaam en geest.

Actie: Loop regelmatig naar het raam of de gang op. Een paar kniebuigingen. Het meest effectief is het maken van een stevig wandelingetje van een minuut of vijf. In grote kantoorgebouwen kan dat vaak binnenshuis. Overweeg een zit-sta bureau.

 

Probeer via de buik te ademhalen

Over het algemeen ademen muis achter de pc oppervlakkig, snel of onregelmatig. Dat is dan meestal een "hoge" borstademhaling zonder veel beweging van de buik. Dit adempatroon kan gepaard gaan met ademnood, vasthouden van de adem en zuchten. Deze manier van ademen gaat vaak vergezeld met opwinding, stress, angst en leidt uiteindelijk tot uitputting. Bovendien verergert dit "hoge" adempatroon de al bestaande spanningsklachten van nek en schouders. Moeiteloze buikademhaling bevordert herstel en vermindert spanningen in het nek- en schoudergebied. Als vuistregel duurt de uitademing tweemaal zo lang als de inademing. Leer om je ademhaling bewust te worden. De regelmatige terugkeer naar een rustig adempatroon is de sleutel tot ontspannen leven en werken.

Actie: Adem langzaam uit met getuite lippen adem rustig en ontspannen. Voel de buik groter worden. Voel je voeten stevig op de grond rusten.

 

Kijk regelmatig van het beeldscherm weg en knipper vaak met de ogen.

Tijdens het ingespannen turen naar het beeldscherm neemt de knipperfrequentie van de oogleden af met ongeveer 75%. Dat veroorzaakt droge en branderige ogen. Zorg er daarom voor dat het beeldscherm op ooghoogte is opgesteld. Door een goede monitorarm of laptopstandaard zit je het beeldscherm van je monitor of laptop op de ideale hoogte.

Actie: Knipper regelmatig met de ogen. Dat kan heel goed tijdens micropauzes en elke keer dat je klikt met de muis.

 

Het gaat allemaal om variatie en afwisseling

Wissel beeldschermwerk af met ‘iets anders’ .Werken met beeldschermen is inspannend en vermoeiend. Het is daarom gezond om het werk zo in te delen dat je toch regelmatig van het beeldscherm weg moet lopen om ‘iets anders’ te gaan doen. Het is gezond om beeldschermwerk over de dag te verdelen en af te wisselen met werk dat beweeglijker is. Met een zit-sta bureau en bijvoorbeeld bureaufiets blijf je actief en beweeglijk.

 

Verlaat de werkplek voor drinkpauzes en lunch.

De verleiding is soms groot om de koffie- en theepauzes te vergeten en koffie of thee te drinken tijdens het werken met de computer. Dan heb je weer een kans gemist om te herstellen van het computerwerk. Lunchen en bewegen. Dat zijn gezonde gewoonten, vooral wanneer je dat samen doet.

Actie: Verlaat de werkruimte voor regelmatige herstelpauzes. Neem tijd om te lunchen.

 

Wees assertief, stel prioriteiten en maak realistische afspraken

Werken onder tijdsdruk bevordert stress en daarmee de onbewuste spanning van spieren. Die spanning beperkt het herstelvermogen, bevordert de kans op pijn en leidt tot algehele vermoeidheid. Het is een goede gewoonte om dagelijks te werken volgens een agendalijst die opgesteld is in volgorde van belangrijkheid. Beschouw werkdruk niet als een taboeonderwerp. Kwaliteit, kwantiteit en prioriteit van de werkvoorraad hoort thuis op de agenda van het werkoverleg. Durf enthousiast ja, maar vooral ook nee te zeggen. Bouw extra tijd in. Zo worden afspraken haalbaar. Prioriteiten stellen is rust inbouwen.

 

Herken bij jezelf ongezonde zelfdruk en beperk dit zoveel mogelijk

Het ligt voor de hand om te denken dat een hoge werkdruk wordt veroorzaakt door de hoge eisen die werkgevers stellen. Toch wordt veel van de extra druk op het werk veroorzaakt door de hoge eisen die mensen, bewust of onbewust, aan zichzelf stellen. Zo geven perfectionisten méér dan het werk van hen vraagt. Ook zijn er veel mensen die te weinig geven, uit angst dat zij fouten maken. Ook zij ervaren een druk die niet van buiten komt. Het is mogelijk om zelfdruk te herkennen en te verminderen.

 

Verhoog je energielevel

Het energielevel van ieder mens verandert continu. Daar liggen veel factoren aan ten grondslag . Te weinig slaap, onplezierig werk, problemen met collega’s en piekeren. De meesten van ons weten wat hun hoogstpersoonlijke energiezuigers en energiebronnen zijn. Verminder een energiezuiger en maak ruimte voor een energiebron. Overweeg dat elke dag opnieuw.

 

De voordelen van ergonomie binnen je werkomgeving of thuis 

Ergo2Go is de ideale partners voor bedrijven en particulieren die op zoek zijn naar voordelige ergonomische producten als ergonomische muizen, ergonomische toetsenborden, monitorarmen, laptopstandaards, tabletstandaards, ergonomische zitoplossingen, zit-sta bureaus  en andere ergonomische hulpmiddelen.

Ergonomie op de werkplek of thuiswerkplek wordt een steeds belangrijker onderwerp voor werkgevers. Met onze 15 jaar ervaring hebben we een uitstekend assortiment samengesteld van producten en diensten die aansluiten bij een gezondere houding achter de PC. Met onze kennis en expertise zetten we ons in om fysieke klachten te voorkomen of te verminderen. Er is veel winst te behalen met wat kleine aanpassingen en goede hulpmiddelen.  

Een ergonomische werkomgeving biedt zowel voor werknemers als werkgevers veel voordelen.

De belangrijkste voordelen zijn;

Voor de werkgever

  • Een actief en georganiseerd gezondheids- en veiligheidsbeleid
  • Zorgzaam en positief imago
  • Lager ziekteverzuim
  • Verhoogde productiviteit
  • Versterkt het moreel
  • Lagere verzekeringen

Voor de werknemer

  • Minder kans op fysieke klachten
  • Een veilige en gezonde werkplek
  • Verbeterde gezondheid
  • Meer comfort en ontspanning
  • Een hogere productiviteit
  • Minder stress
  • Meer werkplezier
  • Meer kennis en bewustzijn omtrent gezondheid

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen, ontwerpen en verbeteren van de mens in relatie tot zijn omgeving. Hoe kan een mens geholpen worden om comfortabeler, veiliger en gezonder te functioneren.

De ‘omgeving’ betekent hierbij zowel de ruimtes en de hulpmiddelen die men gebruikt. Het doel is altijd gericht op efficiëntie, veiligheid, comfort en welzijn. In deze tijd is er gelukkig steeds meer aandacht voor ergonomie bij het ontwerpen van producten en ruimten. De huidige wetenschap van het menselijk lichaam maken het mogelijk om goede ergonomische hulpmiddelen, meubilair en andere apparaten te ontwikkelen waarin de mens centraal staat.

Fysieke ergonomie

Het lichamelijke functioneren van de mens. Houdt rekening met de anatomie, antropometrie, fysiologie, biomechanica in relatie tot de fysieke handelingen. Denk aan een goede zithouding, werkplekinrichting, tillen met de juiste techniek, veiligheid op de werkplek en repeterende bewegingen. In werksituaties richt fysieke ergonomie zich vooral op het ontwerpen voor een correcte werkhouding en de (hulp)middelen die hierin kunnen bijdragen.

Cognitieve ergonomie

Bestudeert het mentale functioneren van de mens. Denk aan je geheugen, motorische reacties en stress. Dit is belangrijk bij het maken van keuzes, het ondergaan mentale werkdruk en mens-computer technostress.

Organisatie ergonomie

Optimalisatie van organisatiestructuren en -processen. Denk aan het werken in een team, arbeidsorganisatie, communicatie en werktijden.

Enkele ergonomische begrippen en misverstanden:

  • De mens en zijn werkomgeving vormen één geheel, één systeem.
  • Elk mens is anders, ook al suggereren officiële normen wat goed is voor een gemiddelde persoon. Het van toepassing verklaren van algemene normen en waarden betekent dat ze in de praktijk voor de meeste mensen maar ten dele correct zijn. Denk eens aan een vliegtuigstoel in de economy class.
  • Algemene aanpassingen leiden hoogstens tot een compromis op weg naar optimaal functioneren van een persoon binnen een specifieke taak.
  • Elke houding die lange tijd wordt volgehouden wordt ongemakkelijk, ondanks ideale ergonomische omstandigheden.
  • Het lichaam is gemaakt voor de afwisseling van beweging en rust en niet voor werken in langdurige en onbeweeglijke houdingen.
  • Ergonomie houdt rekening met alle omgevingsfactoren die op een mens inwerken, van omgevingstemperatuur tot de kantoorinrichting.
  • Slechte ergonomie doet de risico’s toenemen, maar dat wil nog niet zeggen dat er ook klachten zullen ontstaan.
  • Goede ergonomie is GEEN garantie dat er geen klachten zullen ontstaan, wel neemt het risico af.

Hoe voorkom je een muisarm?

Een gespannen gevoel in de onderarm na een lange of zelfs korte tijd werken, klinkt als een beginnende muisarm. Tijdens het werken met de muis komt er door de verminderde doorbloeding  minder zuurstof en voedingsmiddelen in de spieren. Dit kan leiden tot RSI of CANS klachten.

Veel mensen, jong en oud, worstelen met de muis. Muiswerk is inspannend en bewegingsarm werk. Mensen zijn gebouwd om te bewegen. Onze voorouders moesten nog vluchten en vechten. Als het gevaar geweken was ontspanden zij weer. Die kunst zijn velen van ons verleerd. Zelfdruk en werkdruk plagen ons de hele dag en soms ook 's nachts. Steeds meer werk, op kantoor, op school en in de vrije tijd, is beeldschermwerk geworden. Tekstverwerken, e-mailen, chatten, gamen en surfen. Uren lijken wel minuten. Als gevolg van ononderbroken en gespannen werken ontstaan PC-gebonden aandoeningen zoals RSI en muisarm, samen met oogproblemen, nek-, schouder- en rugklachten. De onderliggende oorzaak is SOS, het stress en onbeweeglijkheid syndroom. Computerwerk is gezond werk wanneer we de lessen van de menselijke evolutie leren. De aller belangrijkste tip is afwisselen en bewegen. De tijd nemen om te herstellen. Ergo2go biedt persoonlijk ergonomisch advies, een speciaal geselecteerd assortiment ergonomische muizen voor de beeldschermwerkplek.

Ergonomisch kantoormeubilair 

Een ergonomische werkomgeving is dus niet alleen bevorderlijk voor de werknemer, maar levert ook zeker enkele voordelen op voor de werkgever. Wij als Ergo2go zijn ons binnen het bedrijf ook goed bewust van de waarde van ergonomie. Wij delen onze kennis graag. Naast dat we ergonomisch werken toepassen binnen ons eigen bedrijf willen wij graag de mogelijkheid bieden om een ergonomische werkomgeving te creëren, daarom zijn in ons assortiment ook verschillende zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen te vinden.

Arbo- en ergonomische aandachtspunten

Er bestaan in Nederland veel wetten, dus ook over beeldschermwerk. Zeker nu thuiswerken de norm en er zijn meer klachten ontstaan.De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemers en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast.

Voorschriften voor beeldschermarbeid zijn bijvoorbeeld:

  • Het beeldscherm is van goede kwaliteit, gemakkelijk instelbaar en kantelbaar
  • Beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten. Zie hier onze verstelbare laptopstandaards.
  • De werkplek moet een comfortabele houding mogelijk maken.
  • De stoel is voldoende instelbaar, heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning, waarvan de hoogte en hellingshoek verstelbaar zijn en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid voor een goede houdin

RSI 

De term RSI (Repetitive Strain Injury) wordt gebruikt voor aandoeningen aan de handen, polsen, armen, nek en/of schouder die door het werk zijn ontstaan. RSI kan onder andere tot uiting komen in ontstekingen aan de zenuwen, spieren, gewrichten en pezen. Verschijnselen als carpaal-tunnelsyndroom (klachten aan de pols), tenosynovitis (ontsteking van de peesschede) en epicondylitis medialis (de tennisarm) worden vaak tot RSI gerekend. Tegenwoordig wordt voor dezelfde aandoeningen ook de term CANS (Complaints on Arm, Neck and Shoulder) of KANS (Klachten aan Arm, Schouder en Nek) gebruikt. Maar in het algemeen komt men de term RSI nog veel tegen, hetgeen de reden is dat deze term hier gebruikt wordt. RSI ontstaat niet direct in de meest ernstige vorm, maar ontwikkelt zich in een aantal fasen.

In welke mate welke risicofactor bijdraagt aan de kans op RSI is van situatie tot situatie verschillend. Er is zeker een sterke relatie tussen de risicofactor ‘werkdruk’ en het ontstaan van RSI. Tevens is in onderzoek vast komen te staan dat een succesvolle preventie van RSI zich op meerdere risicofactoren tegelijkertijd moet richten. Zowel preventief als bij klachten.

Enkele wetenswaardigheden over RSI/KANS

In 2014 was RSI/KANS verantwoordelijk voor 11% van alle verzuimdagen, en met 184.000 werknemers voor 6% van alle verzuimgevallen en kost de Nederlandse samenleving € 2.1 miljard per jaar. 

Verzuim door deze klachten duurt met 28 dagen bijna twee keer zo lang als het gemiddelde verzuim. Twintig proces duurt zelfs langer dan drie maanden. Blootstelling aan fysieke arbeidsbelasting zoals het maken van herhalende bewegingen is de laatste zes jaar niet afgenomen. Het percentage beeldschermwerkers is zelfs toegenomen van 22% naar 26%. Ruim een kwart van de beroepsbevolking heeft last van RSI klachten, variërende van beginnende klachten tot ernstige beperkingen. Het aantal beroepsziektemeldingen is de laatste jaren wel steeds verder afgenomen. Deze afname is mogelijk toe te wijzen aan preventieve maatregelen door een goed RSI-preventiebeleid, communicatie en kennisoverdracht binnen bedrijven en overheden en secundair het gebruik van ergonomische hardware en accessoires.   

 

Pijn door kantoorwerk

Pijn door kantoorwerk

Vandaag de dag werkt of speelt bijna iedereen met beeldschermen, toetsenborden en muizen. Thuis, op het werk en op school. Kinderen in de kleuterleeftijd spelen al spelletjes op de computer of krijgen door Covid thuis onderwijs. Ook toenemend aantal senioren van 80+ mailt tegenwoordig met kleinkinderen die verweg of dichtbij wonen en besteld boodschappen online.

Er is tegenwoordig bijna geen baan meer te bedenken zonder beeldscherm. We leven midden in het informatietijdperk met alle interessante voordelen van dien. Maar er zijn ook nadelen, want werken achter de computer is mentaal inspannend en lichamelijk bewegingsarm. De computer neemt je helemaal in beslag. Uren vliegen als minuten voorbij. Kinderen vergeten de tijd. Wanneer de moeder na uren vraagt om maar eens te stoppen antwoordt het kind dat het nog maar net begonnen is. Het is daarom niet verwonderlijk dat computerwerk een steeds belangrijker oorzaak is van gezondheidsklachten. Het kan zelfs leiden tot een beroepsziekte die we Repetitive Strain Injury, of kortweg RSI, noemen.

Ergo2go richt zich met zijn assortiment voornamelijk op fysieke ergonomie

Waarom ergonomisch verantwoord werken?

Ergonomisch werken wordt steeds belangrijker. Dat kantoorwerkers momenteel met het vele thuiswerken 95% van de dag zittend doorbrengen is extreem. Het is daarom belangrijk om de werkplek van ergonomische oplossingen te voorzien.

Ergo2go kan je adviseren bij het gebruik van hulpmiddelen en inrichting. Ergonomische producten zijn niet enkel voor mensen die al klachten hebben, wij proberen al in een eerder stadium mensen bewust te maken ter preventie van lichamelijke klachten. Met wat simpele tips en minimale investeringen aan hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een laptopstandaard kan je al beter ergonomisch werken.

Wat is RSI?

Repetitive Strain Injury (RSI) is een veelgebruikte verzamelnaam voor gezondheidsproblemen die met herhaalde bewegingen samenhangen. RSI staat voor symptomen die veroorzaakt lijken te worden door herhaalde bewegingen. Zoals pijn in de schouders, een stijve nek, hoofdpijn, brandende ogen of gevoelloze vingers. Soms worden door artsen onheilspellende diagnoses gesteld zoals Carpal Tunnel Syndroom, chronische peesontsteking en burnout. Schrijfkramp bij monniken is er een klassiek voorbeeld van. Slecht aangepast meubilair, passieve werkgewoonten, hoge werkdruk, ongunstige privé-omstandigheden en ook een zekere aanleg hebben effect op het ontstaan van RSI. RSI komt ook in onze tijd bij uiteenlopende beroepsgroepen voor, van musici tot cassières, van kappers tot en met tandartsen. Vandaag de dag is het werken of spelen met beeldschermen een nieuwe bron van gezondheidsklachten geworden.

Lichamelijk klachten op kantoor – zo voorkom je ze

Gezond werken achter een pc wordt de gewoonste zaak van de wereld wanneer we ons bewust worden van de voordelen van gezond werken, op het werk, op school en thuis. Want de computer is al lang niet meer alleen aan ons werk alleen gebonden. Voor veel mensen, en vooral voor  kinderen, is het leven stap voor stap virtueel geworden. Beeldschermgebonden gezondheidsklachten worden in hoofdzaak bepaald door keuzes binnen een achttal overlappende aandachtsgebieden:

  • Bewustwording van lichaam en geest
  • Werkgewoonten
  • Ergonomie
  • Herstellen van stress
  • Omgaan met elkaar
  • Zorg voor de ogen
  • Beweging en afwisseling
  • Probleemoplossing

Het kost moeite en aandacht om lang bestaande gewoonten te veranderen. Maar gezondheid en werkplezier zijn de moeite van onze aandacht meer dan waard.

Gezond werken achter een pc wordt de gewoonste zaak van de wereld wanneer we ons bewust worden van de voordelen van gezond werken, op het werk, op school en thuis. Want de computer is al lang niet meer alleen aan ons werk alleen gebonden. Voor veel mensen, en vooral voor  kinderen, is het leven stap voor stap virtueel geworden.

Schouder- en bovenarmklachten veroorzakers en hoe te voorkomen

Bij onnatuurlijke houding van het lichaam en langdurig gebruik van verkeerde hulpmiddelen en accessoires, gaat het lichaam. Denk hierbij aan:

  • Nek- en schouder spanning, ook na ontspanning en na het werk;
  • Lichte of zwaardere hoofdpijnen;
  • Zwaar gevoel in nek, schouders of armen.
  • Voorkom schouderklachten door alle invoermiddelen in de juiste positie te plaatsen
  • Het beeldscherm dient altijd recht tegenover het gezicht te staan.
  • Zorg ervoor dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat en met de juiste kijkafstand.
  • Gebruik uw toetsenbord en muis binnen uw comfort zone.
  • Overweeg het kopen van een centraal geplaatste muis ook wel centrische muis genoemd.
  • Neem voldoende korte- en langere pauzes.
  • Overweeg het gebruik van een goede ergonomische stoel die past bij uw lichaam, armen én comfortgevoel.
  • Overweeg het gebruik van een zit-sta bureau om uw houding gedurende de dag te kunnen aanpassen.

Polsklachten voorkomen

Pijn in de pols is een veel gehoorde klacht bij intensief muisgebruik. Gevoeligheid, vermoeidheid en lichte tintelingen in de vingers en pols zijn vaak het eerste stadium van RSI-klachten. Handklachten en polsklachten kunnen ook ontstaan door vastzittende nekwervels of afknelling van de bloedvaten en zenuwen ter hoogte van het schouder-nekgebied door een statische houding. Bij het voorkomen en verminderen van polsklachten is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn. Waar kan je op letten om polsklachten te voorkomen of verminderen;

  • Afwisseling is het sleutelwoord bij voorkoming van polsklachten. Probeer om de handen als je ze niet gebruikt in de schoot te leggen of op een andere positie om een afwissel moment te creëren.
  • Korte kleine pauze voor doorbloeding en voorkomt pijn in de pols.
  • Haal uw handen regelmatig van het toetsenbord of muis af. Repeterende bewegingen zorgen ervoor dat spieren in de pols constant onder spanning staan. Verplaats je handen regelmatig van het toetsenbord.
  • Gebruik bij voorkeur een muis die past bij jouw werkzaamheden en handgrootte.

 

Meer over rugklachten en hoe voorkom je rugklachten

We zitten veel, lang, en niet altijd in een goede houding kan resulteren in rug- en nekpijn. Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 8 uur per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren maar ook thuis. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Mensen met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been.

Symptomen bij rugpijn

  • Zuur, zwaar, vermoeid gevoel in de (onder-) rug en/of benen
  • Stijfheid van spieren of gewrichten in de (onder-) rug
  • Zeurende of stekende pijnen
  • Uitstraling van de pijn naar bil of been

Hoe kan je rugpijn voorkomen?

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in de rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een ergonomische bureaustoel kan helpen met het voorkomen/verminderen van de eerder genoemde klachten. Een goede bureaustoel is geeft je de vrijheid om je lichaamsbewegingen te volgen en je de juiste steun te bieden. Van belang is dat de stoel, en je bureau, goed afgesteld zijn op jouw lichaamsafmetingen. Soms is een bureaustoel niet voldoende om de rugklachten op te lossen en zijn er andere factoren die ook van belang zijn. Werken en het gebruik van aanvullende ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische muis, in hoogte verstelbare monitorarm en laptopstandaard dragen ook bij aan het complete plaatje.

Tips om rugpijn te voorkomen of te verzachten

  • Gebruik een stoel die goede steun biedt aan de onderrug. Controleer of bureaus en tafels een comfortabele hoogte hebben. Moet u lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding.
  • In conditie blijven
  • Zorg dat u in conditie blijft. Zo verkleint u de kans dat de rugpijn weer terugkomt. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat u doet. Als je maar beweegt.
  • Ontspannen
  • Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer te ontspannen.
  • Zijn rugklachten te verhelpen met een ergonomische (bureau-)stoel?
  • Gebruik een ergonomische bureaustoel die comfort biedt. Meestal is dit door de juiste ondersteuning in de (onder-)rug en voldoende mogelijkheden om de stoel in te stellen op de lichamelijke kenmerken en persoonlijke wensen.
  • Laat de voeten op de grond te rusten. Gebruik als dat niet lukt eventueel een voetensteun.

Tegen welke klachten werkt een ergonomische muis?

Door maken van precieze en weinig kracht vergende bewegingen met de muis staan de spieren en pezen dankzij het gebruik van een ergonomische muis minder onder spanning.  Werken met gebogen polsen. Deze werkhouding veroorzaakt irritatie van zenuwen en bloedvaten als gevolg van overmatige druk, met een verticale muis krijgt de pols en onderarm een meer natuurlijk houding. De ergonomische muizen binnen ons assortiment komen op een wetenschappelijke manier tot stand en worden vaak uitvoerig getest en onderzocht op een daadwerkelijk positief effect. Een muis die past bij jouw handmaat en type werkzaamheden zal bijdragen aan het voorkomen van uiteenlopende lichamelijke  aandoeningen, waaronder een groot aantal RSI/muisarm gerelateerde klachten.

8 tips om het maximale uit je ergonomische muis te halen

  • Werk binnen schouderbreedte met de muis. Richt je bureau opnieuw in en verwijder spullen die verhinderen dat je de muis zo dicht mogelijk tegen je aan kunt gebruiken.
  • Beweeg de muis vanuit de grote spieren en motoriek. Te veel bewegen vanuit de pols kan polsklachten geven.
  • Ellebooghoek minimaal 90 graden.
  • Bij voorkeur geen polssteun gebruiken tijdens het bedienen van de muis. Een polssteun is ideaal als rustpunt tijdens het werken door.
  • Creëer bewegingsvrijheid van de arm tijdens het muizen.
  • Neem regelmatig micropauzes. Kleine pauzes stimuleren de doorbloeding
  • Zorg ervoor dat de arm en de hand die de muis vasthoudt precies langs het lichaam beweegt. Vermijd reiken tijdens het muizen.
  • Zorg dat de muis past bij jouw handmaat. Via de filters kan je gemakkelijk bepalen of deze past bij de grootte van je hand.

Werkplek instructie tips

Zorg voor een prettige werkomgeving. Iedereen kent de invloed van de omgeving op de kwaliteit van werken. Dat geldt voor de indeling van de werkruimte, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de verlichting. Ook persoonlijke factoren, zoals kleur en sfeer, zijn belangrijke voorwaarden voor ontspannen, creatief en productief werken. Bloemen en planten, foto’s, kunst. Ook de ‘spullen’ of hulpmiddelen horen bij ergonomische werkplek zijn van groot belang of comfortabel en zonder fysieke klachten te werken.

Voordelen ergonomische werkplek

  • minder lichamelijke klachten
  • minder stress
  • veilige en gezonde werkomgeving
  • hogere productiviteit
  • meer werkplezier

Wat is een ergonomische werkplek en hoe optimaliseer ik deze?

Een goede beeldscherm werkplek houdt in dat de ‘spullen’ aangepast zijn naar jouw fysieke behoefte. Het is zodanig ingericht dat jouw gezondheid, comfort, veiligheid en functioneren bevorderd worden. Afhankelijk van je postuur, moeten de bureaustoel en bureau aangepast kunnen worden. Je werkplek is zodanig ingesteld en ingericht dat je geen lichamelijke klachten zal ervaren en ongestoord je werk kan doen.

Met onderstaande punten creëer je een ergonomische werkplek

  1. Kijkafstand monitor

Plaats je monitor op 1 armlengte afstand. Het is belangrijk dat het beeldschermformaat en de kijkafstand op elkaar afgestemd zijn. Hoe groter het aantal inch van de monitor is, des te groter de afstand is.

  1. Kijkhoek en beeldschermhoogte

De bovenzijde van je monitor op ooghoogte. Met je beeldscherm op de goede hoogte kun je je hoofd in een rechte lijn met je rug houden. De optimale kijkhoek ongeveer tussen de 20 en 22°.

  1. Voeten plat op de grond

Plaats beide voeten plat op de grond zodat je benen maximaal ondersteund worden.

  1. Hoek boven-onderarm

Ellebogen in 90 graden. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger. Het gewicht van de armen zijn fors. Worden de armen niet goed ondersteund tijdens het zitten dan kan dit zorgen voor pijn in nek-schouderspieren.

  1. Armen dicht op het lichaam

Met name de schouders zijn meer ontspannen als de armen dicht op het lichaam worden gehouden.

  1. Ellebogen net boven tafel

Stel de hoogte van je bureau en armleggers zo in dan de ellebogen iets hoger hangen dan je bureaublad voor maximaal comfort en bewegingsvrijheid.

  1. Plaats je toetsenbord en muis dichtbij, binnen schouderbreedte

Door een compacte, ontspannen werkhouding binnen schouderbreedte zal je met name je schouders en armen een plezier mee doen.

  1. Documenten

Als er veel met documenten wordt gewerkt adviseren wij een documenthouder. Met een documenthouder kun je efficiënter werken en voorkom of verminder je RSI klachten. Hiermee kan het te lezen document meer rechtop worden geplaatst, waardoor de nekbelasting verminderd. Daarnaast leest het een stuk prettiger omdat de documenten meer op ooghoogte liggen

  1. Toetsenbord

Bij voorkeur positioneer je het toetsenbord recht voor het lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. Als je het numeriek deel niet of nauwelijks gebruikt adviseren wij een compact toetsenbord waarbij je de muis binnen schouderbreedte kan bedienen.

  1. Lumbaalsupport van de stoel

Voor de juiste positie van de lumbaal steun ga je rechtop zitten en breng je de onderkant van de rugleuning op zo'n hoogte dat de bolling van de rugleuning zich op de hoogte van de holling van je onderrug positioneert.

  1. Armleggers

Laat je schouders ontspannen hangen en stel de armsteun hoogte zo in dat de onderarm steunt en de schouders ontspannen zijn. De diepte van de armlegger moet zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau. De breedte van de armleggers wil je zo ingesteld hebben dat de armen op korte afstand van je lichaam staan.

  1. Ideale hoogte van de tafel

Stel je bureau zo af dat je ellebogen net iets hoger hangen dan je bureaublad of dezelfde hoogte heeft. Bij voorkeur is de tafelhoogte instelbaar van 63 tot 83 cm.

  1. Hoek boven-onderbeen

Als je op de stoel zit, moeten je voeten goed op de grond en je benen een hoek van 90° maken.

  1. Hoogte bureaustoel

De ideale hoogte van de bureaustoel kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan met de knieschijf tegen de voorkant van de zitting. Als de knieschijf net boven de zitvlak uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld.

Tips betere werkhouding

 

Meer beweging op kantoor

 

 
© Copyright Ergo2go 2022. Alle rechten voorbehouden.