10 tips om meer te bewegen op kantoor

[BAC] - Homepage

10 tips om meer te bewegen op kantoor

Meer te bewegen op kantoor

Zit jij de hele dag achter je bureau te zwoegen? Als je de hele dag zittend doorbrengt, loop je meer risico op fysieke klachten. Je lichaam is er namelijk niet voor gemaakt om zoveel uren achter elkaar te zitten en al helemaal niet in steeds dezelfde houding. Alleen het loopje naar het koffiezetapparaat en naar die geliefde collega zijn niet genoeg om voldoende beweging te krijgen tijdens het werken door.

Het is geen geheim dat mensen op kantoor vaak lange uren achter hun beeldscherm doorbrengen. Via deze blogs willen wij mensen bewust maken van een gezonde levensstijl en werkplezier om klachten te voorkomen. Onze producten spelen hierbij een belangrijke rol om dit te kunnen realiseren. Onze producten stimuleren een ergonomische werkhouding. Net zo belangrijk is echter het leren luisteren naar ons lichaam. Wanneer we ons eenmaal bewust zijn geworden van de spanning in de spieren en het oppervlakkige ademen kost het ons nauwelijks moeite meer om die gewenning weer los te laten. Afwisseling, beweging en het positief omgaan met stress bevorderen het welzijn. In deze blog zullen we dieper ingaan op hoe je meer beweging kunt krijgen op kantoor.

10 tips om meer te bewegen op kantoor

Bewegen op kantoor kan op verschillende manieren. Door deze tips toe te passen kan er gedurende de dag op verschillende manier bewogen worden. Dit stimuleert de doorbloeding van het lichaam.

1. Fietsen achter je bureau met de Deskbike

De bureaufiets kan je alleen combineren met een zit-sta bureau, omdat je je bureau zo in moet kunnen stellen dat je er met een bureaufiets onder kan. Terwijl je een stuk leest of videobelt met je collega’s fiets je jezelf fit. Door te bewegen blijft je brein creatief en kom je tot efficiëntere en snellere oplossingen.

2. Wandelen

Maak ‘grote bewegingen’, bijvoorbeeld elk half uur. Wandelen is een simpele en goede manier om aan je dagelijkse beweging te komen. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling tijdens de lunch. Is het slecht weer, probeer dan in ieder geval niet aan je bureau te lunchen maar bijvoorbeeld wat trappen te lopen. Extra beweging stimuleert de concentratie en bevordert de (mentale) fitheid.

3. Staand werken

Staand werken is gezond en wordt steeds populairder en betaalbaarder. Wissel af tussen zitten en staan. Af en toe je bureau omhoog zetten doet wonderen voor je bloedsomloop en conditie. Heb je geen zit-stabureau? Zoek dan een goede bureauverhoger. Meetings kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk staand gehouden worden. Moet je veel typen? Dan kun je je bureau weer lager zetten om erachter te kunnen gaan zitten.

4. Train je ogen

Door regelmatig van je beeldscherm weg te kijken en te knipperen houd je de ogen gezond. Tijdens het inspannend turen naar het beeldscherm neemt de knipperfrequentie van de oogleden af met ongeveer 75%. Zorg er daarom voor dat het beeldscherm op ooghoogte is ingesteld met bijvoorbeeld een laptopstandaard of monitorarm. Kijk af en toe weg van je beeldscherm en knipper een aantal keer met je ogen.

5. Een minimale kracht workout doet wonderen

Er bestaan verschillende fitnessoefeningen die je gewoon zittend achter je bureau kunt doen. Alle kleine beetjes helpen. Lift bijvoorbeeld je knieën een aantal keer omhoog en naar beneden of beweeg je benen kruiselings terwijl je je benen in de lucht houdt. Voor de echte topsporters onder ons zijn een aantal jumping jacks of push ups ook goed, maar dat is al erg intensief en zeker niet noodzakelijk.

6. Actief zitten met een zitbal of kruk

Met een balanskruk of zitbal ben je lekker dynamisch bezig. Door wisselende zitposities blijf je in beweging en versterk je de rugspieren. Door het versterken van de rugspieren blijven ze elastisch en gezond wat de kans op rugklachten vermindert.

7. Drinken halen

De verleiding is soms groot om koffie- en theepauzes te vergeten of te drinken achter je pc. Neem af en toe een mini break. Probeer er een gewoonte van te maken om je eigen drinken te halen en pak dat loopmomentje. Als het daardoor steeds storm loopt bij het koffiezetapparaat, spreek dan met je collega af dat je om de beurt haalt en dat de ander ondertussen een klein rondje door kantoor loopt.

8. Lopend telefoneren of vergaderen

Is telefoneren een belangrijk onderdeel van je werk? Maak er dan een gewoonte van om van je bureau weg te lopen wanneer je de telefoon opneemt. Ook vergaderingen kunnen prima wandelend gehouden worden. Vaak zie je mensen automatisch al ijsberend rondlopen tijdens het telefoneren, dat komt omdat telefoneren inspannend is voor je brein en rondlopen de activering van je hersenen stimuleert.

9. Verhoog je energieniveau met traplopen

Lekker actief zijn door de trap te pakken in plaats van de lift. Als je trappen loopt, gaat je hartslag omhoog en daardoor verbrand je meer calorieën. Hoe kun je vaker traplopen? Ga eens naar het toilet op een andere verdieping of pak de trap in plaats van de lift.

10. Maak subtiele bewegingen

Het belang van gewone grote bewegingen kent iedereen wel. Grote bewegingen zijn wandelen, fietsen, traplopen en sporten bijvoorbeeld. Minder bekend is het belang van heel kleine, subtiele bewegingen. Dat zijn bewegingen die verhinderen dat de spieren onnodig lang gespannen blijven en zo de bloedsomloop beperken. Beweeg bijvoorbeeld eens met je handen of geef ze om de zoveel tijd eens rust.

Beweeg jij genoeg op kantoor?

Maak je medewerkers gelukkig met een energie gevende ergonomische werkplek. Thuis, op kantoor, op school of waar je maar wilt. Werken op kantoor kan fijner, gezonder en ook leuker als je beweegt. Energie gevende werkplekken halen het beste uit je medewerkers waardoor iedereen zich gezonder, productiever en creatiever voelt. Ben jij op zoek naar een zit-sta bureau, zitbal, zadel kruk óf laptopstandaard? Dan ben je bij Ergo2go op de juiste plek. Stel jouw ideale thuiswerkplek samen of richt je kantoor in met actief meubilair. Bezoek onze showroom in Breda of Rotterdam voor meer inspiratie en om onze medewerkers om informatie te vragen.

© Copyright Ergo2go 2022. Alle rechten voorbehouden.