Een ergonomische inrichting (14 punten)

[BAC] - Homepage

Een ergonomische inrichting (14 punten)

Werkplek ergonomisch inrichten

Zorg voor een prettige werkomgeving. Iedereen kent de invloed van de omgeving op de kwaliteit van het werk. Dat geldt voor de indeling van de werkruimte, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de verlichting. Ook persoonlijke factoren, zoals kleur en sfeer, zijn belangrijke voorwaarden voor ontspannen, creatief en productief werken. Bloemen, planten, foto’s en kunst; je kunt het zo gek niet bedenken. Als je jezelf maar fijn en ontspannen voelt in de omgeving. Ook hulpmiddelen zijn van groot belang bij een ergonomische werkplek om comfortabel en zonder fysieke klachten te werken.

Wat is een ergonomische werkplek?

Een goede werkplek houdt in dat de gebruikte producten aangepast zijn naar jouw fysieke behoefte. Het is zodanig ingericht dat jouw gezondheid, comfort, veiligheid en functioneren bevorderd worden. Afhankelijk van je postuur, moeten de bureaustoel en het bureau aangepast kunnen worden. Je werkplek is zodanig ingesteld en ingericht dat je geen lichamelijke klachten zal ervaren en ongestoord je werk kan doen.

14 punten om een ergonomische werkplek te creëren

Er zijn 14 essentiële punten om rekening mee te houden tijdens het inrichten van jouw ergonomisch verantwoorde werkplek. Het toepassen van deze punten zorgt ervoor dat je de kans op lichamelijke klachten door werken achter een bureau een heel stuk vermindert.

1. Kijkafstand monitor

Plaats je monitor op 1 armlengte afstand. Het is belangrijk dat het beeldschermformaat en de kijkafstand op elkaar afgestemd zijn. Des te groter het beeldscherm is des te groter de afstand moet zijn. Beeldschermen van computers worden diagonaal gemeten in inches.

2. Kijkhoek en beeldschermhoogte

Hang de bovenzijde van je monitor op ooghoogte. Door je beeldscherm op de goede hoogte te hangen kun je je hoofd in een rechte lijn met je rug houden. De optimale kijkhoek zit ongeveer tussen de 20° en 22° waarbij je hoofd licht gebogen naar voren hangt.

3. Voeten plat op de grond

Plaats beide voeten plat op de grond zodat je benen maximaal ondersteund worden.

4. Hoek boven-onderarm

Ellebogen in 90 graden. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger van je ergonomische bureaustoel. Het gewicht van de armen is fors. Worden de armen niet goed ondersteund tijdens het zitten dan kan dit zorgen voor pijn in de nek- en schouderspieren.

5. Armen dicht op het lichaam

Met name de schouders zijn meer ontspannen als de armen dicht op het lichaam worden gehouden. Daarom is het dus van belang dat de armen dicht op het lichaam gehouden worden.

6. Ellebogen net boven tafel

Stel de hoogte van je bureau en armleggers zo in dan de ellebogen iets hoger hangen dan je bureaublad voor maximaal comfort en bewegingsvrijheid.

7. Plaats je toetsenbord en muis dichtbij

Door een compacte en ontspannen werkhouding binnen schouderbreedte zijn met name je schouders en armen in een ontspannen houding. Daarom is het van belang om je toetsenbord en muis binnen schouderbreedte te plaatsen. Het aanschaffen van een compact toetsenbord kan hier goed bij helpen.

8. Documenten

Als er veel met documenten wordt gewerkt, adviseren wij een documenthouder. Met een documenthouder kun je efficiënter werken en voorkom of verminder je RSI klachten. Hiermee kan je het document in een gewenste houding plaatsen, waardoor de nekbelasting verminderd wordt. Daarnaast leest het een stuk prettiger omdat de documenten meer op ooghoogte liggen.

9. Toetsenbord

Bij voorkeur positioneer je het toetsenbord recht voor het lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. Als je het numeriek deel niet of nauwelijks gebruikt adviseren wij een compact toetsenbord te kopen waarbij je de muis ook binnen schouderbreedte kan bedienen.

10. Lumbaalsupport van de stoel

De lumbaal is de wervelkolom in de onderrug. Voor de juiste positie van de lumbaal ga je rechtop zitten en breng je de onderkant van de rugleuning op zo'n hoogte dat de bolling van de rugleuning zich op de hoogte van de holling van je onderrug positioneert.

11. Armleggers

Laat je schouders ontspannen hangen en stel de armsteunhoogte zo in dat de onderarm door de steun gesteund wordt en de schouders ontspannen zijn. De diepte van de armlegger moet zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau. De breedte van de armleggers wil je zo ingesteld hebben dat de armen op korte afstand van je lichaam staan.

12. Ideale hoogte van de tafel

Stel je bureau zo af dat je ellebogen net iets hoger hangen dan je bureaublad of dezelfde hoogte hebben als je bureaublad. Bij voorkeur is de tafelhoogte instelbaar van 63 tot 83 cm bij zitbureaus. Een sta bureau moet natuurlijk nog hoger gezet kunnen worden.

13. Hoek boven-onderbeen

Als je op de stoel zit, moeten je voeten plat op de vloer geplaatst worden en je benen moeten een hoek van 90° maken.

14. Hoogte bureaustoel

De ideale hoogte van de bureaustoel kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan en met de knieschijf tegen de voorkant van de stoel aan te tikken. Als de knieschijf net boven het zitvlak uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld. Je kunt dit ook testen door na te gaan of je bij het zitten je voeten vlak op de grond kan zetten en je benen dan een hoek van 90° maken.

© Copyright Ergo2go 2022. Alle rechten voorbehouden.