Rugklachten

[BAC] - Homepage

Rugklachten

Rugklachten

We zitten veel, lang en niet altijd in een goede houding. Dit kan resulteren in rug- en nekpijn. Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 8 uur per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren, maar ook thuis. Bij de meeste mensen met rugpijn komt lage rugpijn voor. Lage rugpijn heeft te maken met de spieren, banden en gewrichten in de onderrug. De pijn kan ook doortrekken naar de bil of het been.

Een aantal symptomen bij rugpijn zijn onder andere:

  • Zuur, zwaar, vermoeid gevoel in de (onder-) rug en/of benen.
  • Stijfheid van spieren of gewrichten in de (onder-) rug.
  • Zeurende of stekende pijnen.
  • Uitstraling van de pijn naar bil of been.

Hoe kan je rugpijn voorkomen?

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in de rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een ergonomische bureaustoel kan helpen met het voorkomen/verminderen van de eerder genoemde klachten. Een goede bureaustoel geeft je de vrijheid om te kunnen bewegen, past bij jouw lichaam en biedt waar nodig de goede steun. Van belang is dat je stoel en bureau goed afgesteld zijn op jouw lichaamsafmetingen. Soms is een bureaustoel niet voldoende om de rugklachten op te lossen en zijn er andere factoren die ook meespelen met het opspelen van de klachten. Het gebruik van aanvullende ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische muis, in hoogte verstelbare monitorarm en laptopstandaard dragen ook bij aan het complete plaatje.

Tips om rugpijn te voorkomen of te verzachten

  • Gebruik een ergonomische bureaustoel die comfort biedt. Comfort is misschien een beetje een vage term, maar meestal zit je goed wanneer je de juiste ondersteuning in de (onder)rug hebt. Daarnaast moeten er voldoende mogelijkheden zijn om de stoel in te kunnen stellen op de lichamelijke kenmerken en persoonlijke wensen. Moet u lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding.
  • Door fit en conditioneel sterk te blijven zal de onderrug in kracht toenemen en tegen meer bestand zijn of komt rugpijn minder snel terug. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt.
  • Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer waar mogelijk te ontspannen tijdens en na het werk.
  • Laat de voeten op de grond te rusten. Gebruik eventueel een voetensteun als dat niet lukt.
© Copyright Ergo2go 2022. Alle rechten voorbehouden.