Tips voor een inspirerende werkplek

[BAC] - Homepage

Tips voor een inspirerende werkplek

Tips voor een inspirerende werkplek

Je brengt er waarschijnlijk meer tijd door dan je zou willen: je werkplek, thuis of op kantoor. In deze blog geven we wat algemene informatie over hoe je een werkplek ergonomisch kan inrichten en bewegingsarmoede voorkomt. Met een aantal basic hulpmiddelen en wat kleine aanpassingen creëer je in een handomdraai een gezonde werkplek en voorkom je houding gerelateerde klachten.

Inspiratie voor comfortabele werkplek

Hoe creëer je een computerwerkplek die inspireert? Dit kun je op diverse manieren realiseren. Laten we beginnen met de mogelijkheid hebben om af te wisselen. Afwisseling in werkplek, afwisseling in de omgang met collega’s en afwisseling in lichaamshouding bevorderen een gezonde werkhouding.

Een comfortabele bureauwerkplek is niet alleen belangrijk voor werknemers, maar het draagt tevens bij aan de productiviteit. Een goede werkplek is vaak een ergonomische werkplek met een aantal basics die niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische bureaustoel en een zit-sta bureau. Een inspirerende werkomgeving werkt motiverend en verlaagt stress. Hieronder staan een aantal tips over hoe je een inspirerende werkplek in kunt richten.

Gegarandeerd een inspirerende werkplek

  • Een goede bureaustoel en in hoogte verstelbaar bureau zijn onmisbaar om in een ergonomisch verantwoorde houding te werken. Zonder verstelbaar bureau en bureaustoel kan je niet op de juiste hoogte werken en liggen lichamelijke klachten op de loer.
  • Planten op je bureau hebben altijd een positief effect. Natuurlijk hoeft je bureau geen jungle te worden, want dit kan ook weer afleiden. Maar hier en daar een plantje kan zeker geen kwaad. Dit is ook weer een goede reden om een keer een extra korte pauze te nemen om je plantjes water te geven.
  • Een ideale werkplek kijkt naar buiten. Naar buiten kijken verlaagt het stressniveau waardoor je voor langere tijd productief kunt zijn. Natuurlijk heeft niet iedereen het geluk dat zijn bureau uitkijkt op de Eiffeltoren of de rivieren in Venetië, maar zelf heb je ook veel in de hand. Het neerzetten van een fleurige pot bloemen buiten je werkplek kan bijvoorbeeld ook al wonderen verrichten.
  • De juiste verlichting is onmisbaar op je werkplek. Uit veel onderzoek is gebleken dat licht een belangrijke rol speelt in de productiviteit. Heb je bijvoorbeeld een brainstorm sessie, dim dan het licht! Je bent creatiever bij minder licht. Moet je echter ellenlange rapporten doornemen, zet dan alle lichten aan. Fel licht bevordert namelijk de productiviteit.
  • Een goed afgeschermde werkplek helpt om beter te kunnen concentreren. Heb je bijvoorbeeld veel last van collega’s die aan het bellen zijn? Scherm jezelf dan even af. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden. bijvoorbeeld door in een andere ruimte te gaan zitten, maar ook door afscherm schermen tussen bureaus te plaatsen. Is dit dan niet ongezellig? Nee hoor, want een babbeltje met een collega kan altijd tijdens korte pauzes. Wanneer je daarna weer moet focussen is dat gemakkelijker bij afgeschermde werkplekken.
  • Voeg ronde vormen toe aan je werkplek. Uit onderzoek blijkt dat ronde vormen in het interieur zorgen voor meer rust en een serene sfeer. Het zorgt ervoor dat je ontsnapt uit de hectiek. Je voelt je meer op je gemak en minder opgejaagd.
  • Ontspanning en beweging zijn verreweg het belangrijkst bij het voorkomen van klachten, voeg daarom wat geks toe aan je werkplek. Bijvoorbeeld een zitbal of Deskbike. Hierdoor blijf je in beweging, zonder dat je er echt veel moeite voor hoeft te doen. Het is gezond voor lichaam en geest om af en toe te bewegen. Af en toe bewegen verhoogt ook de productiviteit.
© Copyright Ergo2go 2022. Alle rechten voorbehouden.